Voor de Cybidiumkweker een logische stap die belangrijke gevolgen heeft voor de export van zijn bloemen. Wat is nu eigenlijk het effect van AquaOx en wat levert het precies op? We vragen het aan Peter Zwinkels.

De export naar Amerika is één van de redenen dat Peter Zwinkels koos voor AquaOx. ‘Het transport naar Amerika is een heel traject. In Nederland hebben we nog wel enigszins grip op het vervoer. De bloemen worden gekoeld aangeleverd op de luchthaven en in het vliegtuig is de temperatuur ook nog goed. Maar het gaat eigenlijk met name om wat er gebeurt met de bloemen als ze aan de andere kant van de oceaan het vliegtuig verlaten,’ vertelt Peter.
Mogelijkheden van AquaOx
Botrytis is een vervelende schimmel die het gewas ernstig aan kan tasten. Aangezien de schimmel het beste gedijt bij een hoge luchtvochtigheid is verschil in temperatuur een probleem. De bloemen die vanuit gekoeld transport in de warmte terechtkomen, kunnen dus vatbaar zijn voor deze schimmel maar ook in de kas zelf kan de schimmel de kop opsteken. ‘Toen ik van een collega kweker begreep dat hij AquaOx gebruikte om schimmels en bacteriën te bestrijden, was ik daar direct in geïnteresseerd. Op het moment dat ook de WUR na onderzoek positief refereerde naar het gebruik van geëlektrolyseerd water, was dat voor mij reden genoeg om concreet te informeren naar de mogelijkheden van AquaOx.’

Techniekspecialist Peter van der Drift van Horticoop ging samen met de leveranciers van AquaOx en de B&B Humidifier aan de slag om de ideale opstelling voor Peter Zwinkels te creëren. ‘Iedere situatie vraagt om een passend systeem. Peter zei dat hij de gesneden bloemen in een aparte ruimte wilde behandelen met AquaOx. Dit was dan ook ons uitgangspunt bij het bedenken van de juiste opstelling,’ verklaart de techniekspecialist.

Peter Zwinkels bedacht een manier om een ruimte af te kunnen sluiten door middel van folie dat over een aantal karren heen
schuift. Zo kunnen er meerdere karren direct na het knippen afgeschermd en behandeld worden. De karren met bloemen staan ongeveer een uur in de ruimte, waarbij de B&B Humidifier fungeert als een vernevelaar. Het AquaOx systeem brengt een mengsel van onthard leidingwater en keukenzout via membraan electrolyse onder spanning. De B&B Humidifier verspreidt dit product (het  geactiveerde water dus) vervolgens in de behandelruimte via ultrasone nevel. Deze droge mist zorgt ervoor dat de schimmels en bacteriën gedood worden.


Houdbaarheid
‘Kwaliteit is voor mij erg belangrijk. Het gebruik van AquaOx zorgt ervoor dat mijn bloemen langere tijd vrij zijn van alle vormen van Botrytis. Op deze manier kan ik de houdbaarheid van de bloemen gedurende het hele transport positief beïnvloeden.
Ook onderscheid ik me duidelijk van collega’s die nog geen gebruik maken van AquaOx!’ sluit Peter af.

tekst overgenomen uit: BLAD, nummer 7, 2012